Localitatea Huși este atestată documentar la sfârșitul secolului al XV-lea, mai precis la 1494, într-un document care amintește drumul „ce merge de la Vaslui la Huși”. Un alt document din 1497 amintește de Huși „ce iaste pe Drâslivțe”. Acestea sunt doar două documente ce amintesc de Huși, însă au mai existat și altele. În 1495, Ștefan cel Mare a construit aici o biserică cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. Un secol mai târziu, în 1598, domnitorul Ieremia Movilă a înființat Episcopia Hușilor, iar Biserica „Sf. Apostoli Petru și Pavel” a devenit catedrală episcopală.
În jurul anilor 1590 – 1600 au ajuns la Huși negustori evrei sefarzi veniți din Imperiul Otoman, care îi primise după ce fuseseră evacuați din Spania, prin 1452 – 1457. De la ei au rămas un cimitir și o sinagogă. Alt val de evrei, de data asta așkenazi, veniți din Galiția și din Podolia, s-a stabilit la Huși în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea.
O dezvoltare intensă cunoaște localitatea Huși după anul 1832, când, prin aplicarea Regulamentului organic, i se atribuie titlul de oraș, iar în anul 1834 devine capitală de ținut cu isprăvnicie, judecătorie, eforie și o școală primară.
Hușiul este numit uneori „orașul dintre vii”, fiind înconjurat în vechime din toate părțile de podgorii; în „Descrierea Moldovei”, Dimitrie Cantemir a plasat vinul de Huși pe locul al doilea după cel de Cotnari.
După ocuparea sovietică a Basarabiei din iunie 1940, cea mai mare parte a materialelor de rezervă, personalul și arhiva postului Radio Basarabia au fost retrase de la Chișinău la Huși.
Orașul Huși a obținut statutul de municipiu în 1995.
Municipiul Huși: Episcopia Hușilor & Muzeul Eparhial
Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir”&Vinoteca
& Muzeul Viticol
Mănăstirea „Schimbarea la Față”
Biserica romano-catolică „Nașterea Sfintei Fecioare Maria”
Punct de plecare 1: Huși
↕
Comuna Pădureni
Punct de plecare 2: Huși
↕
Comuna Averești: Cramele Bunești-Averești
Punct de plecare 3: Huși
↕
Satu Nou: Centrul de echitație „Prietenii cailor”
↕
Sat Grumezoaia, comuna Dimitrie Cantemir: Mănăstirea Dimitrie Cantemir
INFORMAȚII UTILE (link starea vremii, pensiuni, restaurante asociate traseelor turistice III etc.)