Comuna Puiești

Informații despre obiectivul turistic

Biserica de lemn „Sf. Nicolae”

Acces / Localizare: Comuna Puiești
Harta:
Istoric / Particularități:
Biserica de lemn este cea mai veche construcție din Eparhia Hușilor și deține în interior picturi de o valoare inestimabilă.
Biserica de lemn „Sf. Nicolae”, monument de arhitectură populară cu valoare națională, este unică prin realizare tehnică (de la structură și până la sistemul de închidere). Construcția îmbină armonios elementele tradiționale locale cu cele din întreg spațiul românesc.
Biserica fost ctitorită probabil în secolul al XVI-lea, în codrii din partea de sud-vest a satului Strâmba (atestat documentar încă din secolul al XV-lea, azi Cetățuia), de către obștea călugărilor de la Mănăstirea Neamț.
De dimensiuni modeste, dar armonios echilibrat, lăcașul prezintă o variantă arhaică de plan, în formă de dreptunghi cu absida altarului decroșată, poligonală cu cinci laturi, cu naos mai larg decât pronaosul. Construită din lemn de pe loc, din bârne de stejar, cioplite cu barda, încheiate în „cheotoare dreaptă”, are fundație din piatră de râu și tălpoaie de lemn, acoperiș în patru ape, streașină lungă, păstrând învelitoarea din șindrilă.
Monumentul atrage în mod deosebit atenția prin ferestrele arhaice, aflate pe două dintre laturile absidei altarului – una semicirculară și alta în formă de stea cu patru colțuri, și prin ferestrele mai mici de pe naos, decorate cu „zimți” și „rozete”, prevăzute cu sistem de fixare a pieii de animal, ce înlocuia în vechime geamul, prins în cuie de lemn. Lăcașul mai deține o valoroasă operă de artă plastică: iconostasul, datat 1670, bogat ornamentat în stuc cu chenare și colonete în frânghie, motive vegetale și florale, cu fonduri și aureole în relief, ce încadrează icoanele pictate de un autor necunoscut în tehnica tempera pe lemn.

Biserica este foarte frumoasă. Toată este din lemn, are un acoperiș din șindrilă, iar în altar masa este construită dintr-un trunchi de copac foarte mare. Materialele sunt originale, este rustic tot ce e acolo.
Biserica de lemn „Sf. Nicolae” a fostului schit Strâmba, sat Cetățuia, comuna Puiești are nevoie urgentă de consolidare și restaurare. Terenul pe care este amplasată clădirea prezintă o pantă variabilă de-a lungul axului est-vest al bisericii și o ravenă activă pe latura de sud-est, aflată în prezent la circa 10 metri de biserică.
Este o biserică unde încă se ține seviciul religios pentru public.