Comuna Ivănești

Informații despre obiectivul turistic

Mănăstirea „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”

Acces / Localizare: Mănăstirea este situată în comuna Ivănești, Din Ivănești se merge prin Moara – Sima spre Dragomirești, iar după ce se urcă serpentinele la Blesca, din fața Troiței – Magazin Bisericesc ce aparține Mănăstirii, se face la stânga și se urcă prin pădure pe un drum pietruit cca 3,5 km.
Comuna Ivănești este la 35 km vest de Vaslui și la 3,5 km de șoseaua națională DN 2F Vaslui – Bacău (la 54 km distanță de Bacău).
Harta:
Istoric / Particularități:
Așezământul este construit pe un platou înalt, înconjurat la N-V de pădure de foioase iar în partea de S-V avem în depărtare un tablou foarte pitoresc, cu satele comunei Voinești în vale.
Mănăstirea a fost înființată în anul 2000 la cererea credincioșilor din comuna Ivănești, în frunte cu familia Ion și Maria Plăcintă care au donat 7 ha de teren pentru construirea mănăstirii.
La data de 13 august 2000 s-a pus piatra de temelie de către Prea Sfințitul Părinte Ioachim Episcopul Hușilor, iar In luna martie 2001 au venit primele trei maici și ieromonahul Irineu Sandu, fiind trimiși cu ascultare să trudească pentru ridicarea mănăstirii de către Părintele Iustin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă din județul Neamț. În mănăstire sunt acum 15 viețuitori care se bucură de liniște și trăire duhovnicească.
Biserica este o construcție din lemn, pe temelie de piatră, în formă de cruce. Interiorul este format din altar, naos, pronaos si pridvor închis. Deasupra naosului este ridicat un turn cu o cupolă sferică. Naosul cu abside largi este luminat de câte o fereastră la sud și nord. Pronaosul în formă dreptunghiulară este luminat tot de câte o fereastră la sud și nord. Pridvorul în formă pătrată, este luminat de două ferestre la vest, iar accesul în biserică se face prin partea de sud, printr-o ușă dublă de stejar terminată în arc.
Pardoseala bisericii este din dușumea de scândură, iar învelitoarea din tablă zincată. Fațadele sunt simple, din lambriu de lemn, biserica fiind înconjurată de un brâu de lemn lucrat manual.