Biserica Sfântul Gheorghe

Informații despre obiectivul turistic

Biserica „Sfântul Gheorghe”

Acces / Localizare: Bârlad, Str. Popa Șapcă nr.11 – 11 bis
Harta:
Istoric / Particularități:
Actuala biserică a fost construită în urma ruinării vechii biserici ce se afla la circa 30 metri spre nord-vest. Inițiatorii au fost negustorii greci ce au aparținut breslei „Abagerilor”.
Lucrările de edificare a bisericii au început în anul 1810 și au fost finalizate în anul 1818. Ctitorii acestei noi biserici au hotărât ca hram al sfântului locaș pe „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și pe „Sfântul Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan”. Biserica cu un plan treflat și trei turle, are o fundație de piatră, pereți portanți din cărămidă arsă și piatră, ce au o grosime de 1,80 m.
Între anii 1882-1884 s-au făcut reparații ce au constat în „facerea ferestrelor mari, tencuitul pe dinăuntrul și din afară”, zugravi fiind I. Gherasim și M. Costache Mutu, după cum este consemnat în nota de pe spatele icoanei „Cina Cea de Taină” din catapeteasmă. În urma cutremurului din 1940, pridvorul a fost ruinat și nu s-a reușit reconstituirea lui fiindca „Biserica Regimentului”, cum era cunoscută, aparținea de Episcopia Armatei, iar preoții slujitori se aflau în plină campanie de război. În anul 1948 în luna august, s-a desființat Episcopia Armatei, biserica a fost închisă, iar Episcopul Armatei, Preasfințitul doctor Partenie Ciopran, a trecut la conducerea Episcopiei Romanului.
În anul 1856 cu binecuvantarea Preasfințitului Partenie, preotul Dumitru Barnovescu deschide biserica, însă după 2 ani este din nou închisă, în urma ridicării de la domiciliul preotului pe motive politice. În anul 1870 preotul Dumitru Barnovescu revine, o deschide și o aduce în starea funcțională, însă în anul 1877 acesta se retrage la pensie. De atunci biserica este deservită de preotul Gheorghe Morarul, care reușește pictura bisericii în tehnica fresco, finalizată în anul 1986, iar în luna noiembrie depune cererea de pensionare.